Waiting for artist's idea

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Címkék

Cukiság a köbön

2008.07.28. 11:26 sleepyjean

Az Alphabeat a legjobb Skandináv banda az ABBA óta- legalábbis ezt állitja róluk az NME.A hat tagú dán csapat valóban emberek ezreit képes megmozgatni, csakúgy mint a mára már legendássá vált svédek.

 

 

Saját állításuk szerint ők a B52 és a Wham keveréke Nile Rodgers producerkedésével megfűszerezve.

Az Alphabeat lényegében egy kis nyári fuvallat, valami ami megmosolyogtat és elfelejted az összes gondod és már csak egy dolgot akarsz- tombolni a zenéjükre. Nem énekelnek ők komoly, világrengető problémáklról- az az ő cukiságukba nem férne bele. Cukiság ez a köbön, tudják ezt ők is- rá is játszanak rendesen- a mozgásukat különféle mesehősöktől kölcsönzik és a megjelenésükre is csak az édes, aranyos jelzőket lehet használni.

2008-as, debütálló albumuk hatalmas siker lett- hazájukban és az egész világon egyaránt.

A kezdő dalként szereplő Fantastic Six lényegében a badáról szól. Helyes is aranyos is- kicsit amerikai filmes, a suli folyosóján éneklős feelingje van,de nem baj- nekik még ez is elnézhető.

A Fascination viszi tovább ezt a vonalat- egyik ismerősöm mondta róla, hogy az egész olyan mintha a suli legjobb csaja és sráca (maradunk az amerikai filmben) elkezdene énekelni a suliszínpadon az egész gimi előtt hátmertcsak alapon.

10 000 Nights számomra az album csúcsa. Olyan reggeli készülődés közben táncolgatós dal aminek köszönhetően már a  kint szakadó eső sem tűnik olyan szörnyűnek.

A Boyfriend-et énekelhetné akármelyik amerikai miniszoknyás, magassarkús, vonagló hölgyemény is- tartalmilag ugyanaz a szint ("he’s not your boyfriend, he’s mine...")- de az Alphabeat-es csomagolással nem tűnik sem sablondalnak, sem pedig cikinek.

A What is Happening-nél kicsit visszavesznek a táncizós stilusból- dehát egy barátnőjének könyörgő srác dala nem is lehet pörgős- azért tombolni erre is lehet. A dal stilusilag visszatekint 40 évvel korábbra, ami sajátos bájt kölcsönöz nekik.

Go- Go- a ’70-es évek diszkóit idézi- hatalmas diszkógömb, csillogó ruhák, miegymás.

Touch Me Touching You- és igen...abban reménykedtem, hogy a Wham-os vonatkoztatás csak vicc, de nem, tessék, itt az új Wham dal.

 

Rubber Boot- a 80as évek nagy része undoritó egy időszak volt a zenére nézve- ez a melodikus dal innét merít.

A Public Image szerencsére kihátrál a Wham hatásköréből- ismét egy vidám, bulizós dal.

Végezetül pedig Nothing But My Baby- úgy gondolom lezárásnak méltó dal- kitomboltuk magunkat- lehet pihenni és elégedetten mosolyogni.

 

Összegzés: szeretjük őket mert könnyed, vidám zenét játszanak és mert megmutatták, hogy a gagyi témákat is lehet úgy csomagolni, hogy az ember ne nyavajogjon miattuk. Időtartalmilag kicsit rövidke- alig több mint 30 perc, de ezzel elkerülik az unalmasságot, sablonitást- ennyi idő pont elég a jóból.

Értékelés: az album első fele tökéletes, a másodikon van némi kivánni való, igy 4/5

Kapcsolódó linkek: hivatalos oldal, myspace

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://unatkozik-vegyenmosomedvet.blog.hu/api/trackback/id/tr11589132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

massey ferguson 2008.07.28. 11:56:22

hát ez tényleg a cukiság és a giccs határán mozog valahol..:) de most jöttem rá, hogy a 10000 nights-ot szokták agyba-főbe játszani az mr2 petőfin.. még a toplistán is rajta van..

1. Afterlife - Elijah
2. Szűcs Krisztián - The Original
3. Csík Zenekar - Csillag vagy fecske
4. Alphabeat - 10.000 Nights
5. Natty - Cold Town

sleepyjean 2008.07.28. 13:01:08

hogy én miért nem hallgatom ezt a rádiót?? igaz a lista maradék 4 dala nem épp bizalomgerjesztő
süti beállítások módosítása