Waiting for artist's idea

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Címkék

Kunsthalle szlovák-módra

2012.01.16. 12:35 csokitorta

Frissítve 01.17 A kortárs művészetek egyik ága sincs szerencsés helyzetben. Zárják az alkotóházakat, bontják a koncerttermeket, túl sok a művész, kicsi a piac. Pénz a finanszírozásra pedig...Néha akad, de a legtöbb esetben van jobb dolog is, amire az állam és a magánbefektetők elköltik.

A nép pedig háborog. Ha nincs támogatva a kultúra, akkor azon. Ha van, akkor pedig amazon.

Nincs ez másképp sehol Közép-Európában, így Szlovákiában sem. Az ottani képzőművészek már lassan 20 éve tárgyalnak a kormánnyal egy kunsthalle típusú galériáról. Mindeddig hasztalan – a megvalósítási fázisig még nem jutott el a projekt. Sőt, állam bácsi eddig a meglévő galériák felújítását sem eröltette.

A kunsthalle típusú galériák a ,,mezei'' galériákkal ellentétben nem rendelkeznek állandó kiállítással. Nyitottak az újdonságokra, így sokkal több tér marad a fiatal, ismeretlen alkotól műveinek, akik munkáit workshoppokkal, ösztöndíjakkal és előadásokkal is segítik. Programjukat kisebb fesztiválok, koncertek és filmvetítések színezik. Természetesen az ilyen típusú galériák sem élnének meg kizárólag a kezdőkből, fenttartási költségeiket már befutott nevek időszakos kiállításai fedezik.

2010-től a TV-s és rádiós karrierje által ismert Daniel Krajcer kapta a kultúrminiszteri posztot. Bírálják sokmindenért: a PKO bezárásáért, az A4 majdnem bezárásáért és most egy 7 milliós befektetésért a kortárs művészetbe.

Krajcer december végén bejelentette, hogy az állam 12 millió eurót áldoz a kultúrára. Ebből 5 millió felújításokra megy, a maradék 7 pedig a Danubiana megmentésére, ami ezentúl mint a már évek óta óhajtott Kunsthalle funkcionálna. A reakció: teljes felháborodás.

A Danubiana 2000 őszén nyílt a Pozsonytól 15 kilométerre fekvő Čunovo községben. Ezidáig magángalériaként működött egy holland befektető jóvoltából. Ő azonban tavaly egészségügyi okokra hivatkozva úgy döntött, túlad a galérián, aminek így további sorsa bizonytalanná vált. A megszűnés ellen a művészek tiltakoztak (!!!). Az állam most a bezárás megakadályozásáért 7 milliót invesztálna a galériába és annak felújítására. Ez az összeg és az eddig a működésért felelős Via Danubia adná a Danubiana nonprofit társaságot. Az eddigi gyűjteményt a holland tuladonos 20 évre kölcsön, azután pedig véglegesen az állam tulajdonába bocsájtaná. Így jönne létre 2014-re a szlovák Kunsthalle, ami egyrészt a szlovák és nemzetközi képzőművészek munkáit mutatná be, másrészt dokumentálná a kortárs szlovák művészek alkotásait.

A felmerült ellenérvek:

- nincs a város központjában (a Mosómedve szerint ez, ha már a kerékpár/autó opció nem áll, megfelelő tömegközlekedés biztosításával megoldható lenne)

- Krajcer nem Kunsthallet akart alapítani, hanem a Danubiánát megmenteni, hogy az előrehozott választások sürgetése miatt legalább tűnjön úgy, mintha tett volna valamit a kultúráért.

- Az eddigi igazgató marad a helyén (a Mosómedve szerint egy megfelelő bizottság kinevezésével, akik segítik a kiállítandó művek összeválogatásában, miért is ne, hisz mellette szól a többéves tapasztalat)

Krajcer nem hagyta szó nélkül a rá zúduló szidalom-áradatot és a sme.sk blogrészlegén egy cseppet sem higgadt hangvitelű bejegyzésben reagált az őt ért vádakra. Elismerte, hogy a szlovákiai kultúrhelyzett még messze van az elégségestől. Leírja, hogy amikor Mikulás Dzurinda, az SDKÚ elnöke, megkereste a Danubiana megmentésének ötletével, egy remek lehetőséget látott 2 probléma egyszerre történő megoldására: a Danubiana megóvására és az oly régóta áhított Kunsthalle megalapítására. A vádak ,,nem tett semmit a kultúráért“ részére azzal reagál, hogy az ő minisztersége alatt került sor a Szlovák Nemzeti Galéria felújítására is, ami szinten egy régóta áhított vágya a szlovák art sector képviselőinek és szimpatizánsainak. Befejezésként pedig leírja, hogy amennyiben a művészek nem kérnek a Kunsthalleból, a Danubiana nem lesz Kunsthalle, hanem a Modern Művészetek Múzeuma és Képzőművészeti Intézet. De ez esetben várhatnak újabb 10-15 évet a következő előrelépésig.

 

Ahogy a Mosómedve látja:

Igazuk van a művészeknek. De nem Szlovákiában. Sőt, talán napjaink Európájában sem. Sorra jönnek a leminősítések, egyre rosszabb a gazdasági helyzet, veszélyben az eurozóna. Nem a kultúra lesz az, amibe az állam nagy összegeket fog fektetni. És egy galéria 0-ról történő létrehozására nem lenne elég 7 millió.

Más kérdés, hogy több értelme lett volna még pár évig a kiállításokba és az eddigi galériák/alkotások/alkotól felfuttatásába invesztálni, majd ezután dobálni az ablakon kifelé a milliókat.

--------------------------------------------------------------------------------------

01.17 A vége pedig: a Danubianaból nem lesz Kunsthalle. Hogy ez-e a jó döntés a művészek részéről? Azt az idő, a Danubiana produktivitása és a jövőbeli Kunsthallét érintő tárgyalások döntik majd el.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://unatkozik-vegyenmosomedvet.blog.hu/api/trackback/id/tr863554747

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1306. Miki mint Dugovics Titusz 2012.02.19. 21:28:44

Monnyon-e le, vagy ne monnyon le Mikuláš Dzurinda, a szlovákiai közélet veterán matadora, politikai hosszútávfutó? Szerintünk mondjon, mert már unjuk a fejét, egyébként meg az mondja rá, hogy korrupt, aki bizonyítani is tudja. De ezzel együtt is...A Sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása